Pagina's: [1]
  Print  
Auteur Topic: Ooievaars  (gelezen 1726 keer)
Mary
lid
Forumbeheerder
Senior
*****
Berichten: 391« Gepost op: 5 Augustus 2008, 14:29:01 »

Ooievaars in en rond Blijdorp

In Blijdorp nestelen ook een aantal wilde ooievaars. De ooievaars komen jaarlijks terug naar Blijdorp om daar hun jongen groot te brengen. Het aantal ooievaars in Blijdorp is de laatste jaren flink toegenomen. Je vindt de ooievaars op de meest vreemde plekken zoals bijvoorbeeld op de schoorsteen van het roofdierenverblijf (hebben wij zeker gemist), op het flamingostrand, het toegangshek en boven op de spoorlijn. Zo levert Blijdorp dus ook een kleine bijdrage aan het behoud en de terugkeer van de ooievaar in Rotterdam en omsteken.

Rotterdam - Diergaarde Blijdorp - ooievaar in het park bij de vijverRotterdam - Diergaarde Blijdorp - De ooievaars bij het spoor

.......................................................

.................................................................Rotterdam - Diergaarde Blijdorp - De ooievaars bij het spoorDe ooievaar (Ciconia ciconia) is de bekendste vogel uit de familie van de ooievaarachtigen.


Kenmerken
De ooievaar of uiver of eiber is een grote, witte vogel met zwarte vleugelranden en rode poten en snavel. Een ooievaar wordt ongeveer 1.30 m groot. De mannelijke ooievaar weegt ongeveer 4,5 kg, een vrouwelijke ooievaar ongeveer 3,5 kg. Een ooievaar wordt gemiddeld 30 jaar oud.


Voedsel
Zoals de meeste van zijn verwanten, eet een ooievaar vooral kikkers en grote insecten, maar ook jonge vogels, hagedissen en knaagdieren staan op het menu.


Gedrag
Ooievaars zijn trekvogels die grote afstanden af kunnen leggen. In Zuid-Afrika heeft de soort de neiging plotseling op te duiken in streken waar een insectenplaag optreedt. Ooievaars zijn sociale dieren, maar hebben ook veel tijd voor zichzelf nodig.


Verspreiding en aantallen
De soort komt voor van Europa tot Zuid-Afrika. Nederland ligt aan de noordwestelijke rand van het verspreidingsgebied.


Aantallen, dieptepunt en terugkeer
In West-Europa was rond 1980 een dieptepunt bereikt in de ooievaarstand door verlies van geschikte habitat door ruilverkaveling en bejaging langs de trekroutes.

In 1969 werd in Nederland vanuit ooievaarsdorp "het Liesveld" (Groot-Ammers) een succesvol fokprogramma gestart. Jongen werden vrijgelaten in buitenstations. In 2003 vlogen weer vooroorlogse aantallen ooievaars rond. Door een verminderd gebruik van pesticiden in land- en tuinbouw en door een herstel van het biotoop doen ook de "wilde" ooievaars het goed. In de Gelderse poort is het eerste succesvolle broedsel gevierd. Naast de gewone ooievaar wordt ook de zwarte ooievaar hier als dwaalgast gesignaleerd. De hoop is dat deze net als langs de Donau zich in de ooibossen zal vestigen.

De uitgezette ooievaars zijn gekozen uit groepen die de westelijke trek volgen, dat wil zeggen over Spanje naar West-Afrika. De oorspronkelijke Nederlandse ooievaars overwinterden in Zuid-Afrika, 12.000 km ofwel tweemaal zo ver en met veel meer gevaren op de tocht.

Andere ooievaarsstations in Nederland zijn Herwijnen (sinds 1979), Eernewoude en Zegveld sinds 1980, De Lokkerij (bij Havixhorst, Meppel), Haastrecht, Spanga, 't Zand in Gorssel, Ommeren, Alphen aan den Rijn, Akmarijp en Rossum.


Voortplanting
Als twee ooievaars op hun nest zitten, verklaren ze elkaar hun "liefde" met spectaculair snavelgeklepper. Ooievaars blijven hun hele leven trouw aan hun partner.
Een ooievaar is vruchtbaar vanaf het derde levensjaar.Als afsluiting nog een nest aan de andere kant van het park. Blijkbaar heeft deze omgeving een gunstige invloed op deze mooie dieren.


Stad: Rotterdam - Locatie: Diergaarde Blijdorp
Tekst: Wikipedia
Foto's L&M (maart 2008)

Gelogd
Mary
lid
Forumbeheerder
Senior
*****
Berichten: 391« Antwoord #1 Gepost op: 5 Augustus 2008, 14:38:20 »

Gelogd
Pagina's: [1]
  Print  
 
Ga naar: